April Treats!..... (All pictures)

Peace Be Upon To You, Peeeeeeeps!

Week 1st!

Pine Tree Hills, Bukit Frasers. Pahang (Hike, BBQ and Durianz, Lemang (takde dalam gambar)















 




His advise

Peace Be Upon To You, Peeeeeeeps!

I look at him as big bro, So, I listen to his advise.

As a youngster, you should read more.
As a youngster, improve yourself by reading
As a youngster, you will always be panic. Keep calm. Think of something else at the moment.
Tuhan ciptakan otak kita special. You will get it done later.
As a youngster, Make an initiative, your soft skills is there.
As a youngster, enjoy little things, that doesn't cost you money.
As a youngster, refrain your self from look at the phone in the morning. Family first
As a youngster, sketch, write all you idea. buy 1 book for your record. As you have learn new thing everyday, write up!

then... to be a good test engineer....

k nope. I prefer to work as human.





Kadang kadang best shift problem kat orang, tapi lagi best bila, pergi berjalan. tinggalkan dunia ni.
Perjuangan tetap kena teruskan. 1 minggu 1 kali, ziarah mesjid ke. baca quran ke atleast.

yang penting, hati lega.

Of vacation: Company Trip to Phuket

Peace Be Upon To You, Peeeeeeeps!

Long story short, ooo camni la company trip, baru tahu.


Staycation - Clubmed, Kara Beach. Phuket
Accomodation +- Rm2k / person for 4 days.
Best.

The moment we came.


Bday celebration.


Day after, Snorkeling


And we are literally spoon fed by them. Asyik makaaaaan je. Alhamdulillah.





Tbc..

Of vacation: Jogjakarta (7days with hyped activity)

Peace Be Upon To You, Peeeeeeeps!

Been on a plane is the least thing that I have expect in my head to happen in my life. But since it was my first time, I am getting too excited when I was on it. Pasrah jela. 😒

appreciation image lol!

7 days in Jogja makes me personally feels the different in terms of culture and environment. and suprisingly, I shocked. sebab tak expect Indonesia is way far different from us Malaysia. Batak sebentar.

Upon my first day, one of my tripmate warned us about the water supply, kalau order ais kene be careful sebab takut tak bersih lah. As ive heard that, I too be insecured as well. so then after checked in, we went to walk a bit to find foods at somewhere in Babarsari. To be honest, Sangat feeling Malaysian yang tak leh adapt. the restaurant a bit smelly. tapi sebab lapar, kitorang redah ja. makan ayan penyet je. rm4 / set. masa ni nampak kepala itik goreng, sape makan kepala itik? seriously! 😱

....Sambung jalan lagi, and suddenly idk what am I doing. I paid stuff like Rp1m already during my first day. 😭

Done the first day. Yay!

Day 2.

Esoknya bermula lah perjalanan trip kitorang dengan Pak Agus Encik Supir. *will slightly insert his picture in this blog somehow somewhere*

for 7 days only rp200.5k per car avanza with a driver.

1. Puthuk Setumbu @ rp10k
We went off from our homestay at 4am. Just to see sunrise dekat phuntuk setumbu. it was nice to see the view, peoples and some foreigners who really appreciate the scenery while all of us doing the selfies and poses. Hah!

Cinta saya hanya untuk awak sorang! Ok geli gilaaaaaa


Then, we grab some breakfast at home made cafe. it was literally home made from bamboo cafe. Milo tak best, but still ok (with all insecurities regarding the water supply, annoying kan perangai :/)




2. Gereja Ayam @ rp15k

sebab feeling AADC je datang, heksaited la ana, sebab dalam movie macam romantik kan?

Rangga dan Cinta


So kitorang naik, seriously its nothing there. Historically, dulu ada seorang kristian bina gereja ni, tapi kurang kos kerja membina, gereja merpati @ ayam ni tergendala. Overall, view best!


Takde la romantik pon. Silau. hahaha

Rangga mana rangga? Tangga ada la

Otw nak gerak ke gereja Ayam ada benda ni. Nak gambar kat atas kena bayar 10k kot


3. Borobudur

Dekat sini ada orang tolong explain konsep borobudur. tapi kena bayar lebih untuk hire a guide around rp100k-rp150/ session. belajar pasal buddha. jenis2 sami buddha, basically, line bawah utk dunia, line paling atas line nirwana a.k.a syurga in bhuddist concept.




4. Kali biru

Ini tempat photo spot yang kena bayar jugak around 2k @@ 3k. Semua depa buat sendiri. It's a good feeling when you are up there sorang sorang. sambil tengok lukisan alam tuhan.


But... bila penat sebab aktiviti naik tangga. Muka pun penat. hahah

Hypers!

Rest kejap ada 3 tempat photo spot


Done for today, Yay!

Acik feeling deep deep

End of day 2.


Day 3:

5. Goa Jomblang RP450k


Diceritakan semuanya di lakukan secara manual, even nak turunkan orang masuk gua pun dia buat manual. 2 orang sekali turun and naik dengan kuasa 15 orang lelaki untuk tarik kitorang naik atas balik.. Sebab nak merasa tempat orang, kononnya dengar cerita Gua ni cantik. Apa yang cantik sangat tu? Jom tengok!


Bukan tengok ni, ni selfie ja dengan solo traveller dari Shenzhen. Banyak gak belajar dari dia. Belajar cakap China, skrg dah lupa. Lol!

Ni gambar masa naik balik. Gambar masa turun mat saleh dok sebelah.


Ni la dia.. Senah baru turun wahyu... cahaya.

Kalau ada gopro gambar lagi cantik!
Dah habis main gua, kitorang dapat lunch free and gambar printed dari dorang around rp25k. Main ribu ribu pening dah duit ada berapa. Tapi masih macam orang kaya disana. kah!

6. Kali Suci

Masa kat kali suci ni sebenarnya activity cavetubing, seronok! sebab first time! hahaha

Team Power Rangers, with manager!

....yang kuat pose...

.....dan gila....
lepastu disuruhnya kita buat benda ni. lingkaran katanya. Sebabkan takmoh kaki berlanggor dengan tripmate laki sorang tu. aku letak le kaki kat bawah. hahaha

Dah habis aktiviti dinding dan air. Kami ke Bukit bintang untuk nikmati Jagung bakar. Deep betei.

7. Jogja night view at Bukit Bintang

Takde gambar. :/


End of day 3.


Day 4.

8. Kedung phedut
Bayar rp6k dapat pergi banyak kawasan air terjun. tapi saya. airnya tak jernih sebab musim hujan 😣 Try la google gambar sebenar, annoying tau! Tapi sebab kitorang ni duyung, jumpa air, terus aktif!


Benda hijau tu memang salmi bawak dari malaysia. Haha!


9. Shopping di Malioboro.

Siapa pakar tawar menawar, best price can got the best!. Takde gambar :/

we have utilized the whole day at 1 event, Kedung Pedut.

Day 4

10. Merapi Mountain

Riding a jeep untuk ke kaki Gunung Merapi. Sempat je selpie. Tapi ni jela letak kat blog. Haha


Day 5


11. Candi Prambanan @ 250k

Sebab bajet dah rendah, Iols masuk Candi Prambanan at its price. Tak hire guide. then tak berapa faham apa yang dinding tu cakap. :/ Rugiiiiiiiiiii





Pose macam takda orang padahal..... Hahahaha 

Krik krik krik....


12. Sri Gethuk Waterfall

Tengok la gambar sungai ni patutnya jernih T_T




Takde benda lain, pose over sket je la..
Day 6


13. Timang beach

Gondola tu manual je, orang tarik tarik sendiri.

Pose over 1

Pose farewell 2

Pose 3

14. Pohon Pinus

Datang datang sini terus duduk posing. Hahahahaha

Pose tak jadi. ler


pose lagi. dah malas sangat, lama sangat cuti nya

Group photo!

Feeling ko!




15. Klinik Kopi

...... Takde gambar untuk kedai kopi macam dalam aadc2 tu. and kopi dia tak sedap

16. Supper

Kitorang kena tipu dengan pakcik ni, tolong berkas dia... haha k. :/


Day 7

17. Breakfast
....

18 Tunggu Flight dan pulang!
....



too many selfies in this trip. hahaha 😡


and I do learn about the people.
the culture
the history
the language
the time change.
and most of thing is the gift from Him. The nature. Terima kasih tuhan. 😊